Persoanele cu dizabilități din România se bucură de sprijinul șefului Guvernului, Marcel Ciolacu, care a semnat luni protocolul de colaborare dintre Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Parteneriatul „Șanse egale pentru o viață independentă” este menit să facă posibil accesul persoanelor cu nevoi speciale la cât mai multe tipuri de servicii.
Premierul Marcel Ciolacu spune că societatea românească nu poate fi una modernă dacă implicarea membrilor săi este una doar la nivel declarativ. În plus, nici legislația nu este suficientă în astfel de situații.
România nu poate să fie o societate modernă și o societate bazată pe respect dacă nu ne implicăm mai mult, pentru dumneavoastră este, din punctul meu de vedere, insuficient să avem legislație. E un lucru obligatoriu. Această legislație trebuie pusă și în practică. Această legislație nu poate fi pusă în practică decât implicându-ne cu toții și mă bucur imens de mult că astăzi avem și reprezentanți ai mediului de afaceri și, care au hotărât, cu toate că legislația ar fi cerut peste un an aceste lucruri să fie puse în practică, să creăm deja anumite centre-pilot sau exemple pilot, ceea ce va dovedi buna practică și cât de mult vă ajută pe dumneavoastră. Cu toții avem o datorie să ne implicăm și nu vom putea singuri. Ne trebuie și autoritățile, și Parlamentul, și Guvernul, și dumneavoastră, și autoritățile locale și centrale, dar mai ales mediul de afaceri.
Premierul face apel la mediul de afaceri pentru o implicare activă în proiect, în calitate de reprezentant guvernamental, pentru îmbunătățirea calității vieții acestei categorii defavorizate.
Cred că aici Statul Român trebuie să fie liantul și să găsească, în afară de promovarea acestor exemple, să găsească o implicare astfel încât cât mai mult mediu de afaceri să vină partener la acest efort. Cred că lucruri simple, cum este să alimentăm la pompă sau să scoatem bani de la bancomat sau să mergem într-un supermarket să ne facem cumpărăturile. Pentru marea majoritate dintre noi sunt niște lucruri la care nu ne gândim. Haideți să gândim, dacă n-am avea posibilitatea de a avea acces la aceste lucruri, cum ne-am simți noi, cum am trăi noi! Cred că de aici trebuie pornit.
În cadrul discursului susținut, cu ocazia semnării parteneriatului dintre cele două entități, premierul Marcel Ciolacu a înaintat și ideea schimbării legislației care se referă la angajarea persoanelor cu dizabilități în funcții publice sau în firme.
Știu că mai avem și legislații astfel încât obligăm administrațiile locale și centrale, un număr limitat de oameni cu dizabilități să fie angajate în aceste structuri. În toate capitalele lumii vedem astfel de persoane angajate atât în administrația centrală, dar mai ales în administrațiile locale. Cu adevărat, până acum, legislația te lasă, dacă nu îndeplinești, să te încadrezi în această lege, să plătești statului anumiți bani. Cred că e o abordare greșită. Eu cred că dacă nu ai posibilitatea să angajezi acest lucru trebuie să-mi spuneți dumneavoastră, Consiliul Național. Dacă o autoritate locală dorește să nu aplice această lege, atunci trebuie să aibă o negație de la dumneavoastră și o să propun această modificare a legislației.
Șeful Guvernului consideră că alocațiile care le revin celor persoanelor cu dizabilități nu le asigură în totalitate accesul la o viață normală.
Aveți un partener în mine și în Guvernul României! Cred că e un început discret, dar un exemplu care ne va obliga în viitor să ne implicăm și mai mult. Și eu vă garantez și vă promit că veți vedea o implicare din partea mea și a Guvernului Român. Vă spun încă o dată, este insuficient să plătim alocații sau să facem legi. Nu cred că prioritar pentru dumneavoastră este ca statul să mărească anumite sume. Este foarte important și acest lucru, dar nu este determinant. Determinant este accesul dumneavoastră la o viață cât mai normală, la fel ca noi toți.
CITEȘTE ȘI: